Konarko Saulės Šventykla 1.83

Konark,
India

About Konarko Saulės Šventykla

Konarko Saulės Šventykla Konarko Saulės Šventykla is a well known place listed as Public Places & Attractions in Konark , Tours & Sightseeing in Konark ,

Contact Details & Working Hours

Details

Konarko saulės šventykla, dar žinoma kaip Juodoji pagoda – hinduistų šventykla Indijoje, Orisos valstijoje, Konarko miestelyje, 65 km nuo Bhubanešvaro. Pastatyta XIII a. Rytų Gangos dinastijos valdovo Narasimhadevos I-ojo ir paskirta Saulės dievui Sūrjai. Šventykla pastatyta iš oksiduoto smiltainio, tradiciniu Orisos architektūriniu stiliumi. XVI a. Konarko šventykla buvo nusiaubta musulmonų antpuolių. Daug vertingų statulų buvo sunaikinta arba išgabenta.
Šventykla yra 3 km nuo Bengalijos įlankos kranto. Kompleksą sudaro 3 dalys – šokių paviljonas, kur devadasės atlikdavo savo ritualinius šokius, maldų salė ir šventvietė. Priešais šventyklą yra akmeninės 7 arklių figūros, kurios vaizduoja traukiančios Saulės dievo Sūrjos dangiškąjį vežimą. Šio vežimo ratai, iškalti šventyklos sienose, veikė ir kaip saulės laikrodžiai. Įėjimą į šventyklą vaizduojami akmeniniai liūtai, kurie nugali karo dramblius, o šie žmones. Konarko šventyklos sienos gausiai dekoruotos itin sudėtingais ir įmantriais bareljefais. Tarp jų yra nemažai erotinio pobūdžio vaizdinių.
1984 m. Konarko saulės šventykla įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.