Hooghuis 5.42

4.2 star(s) from 322 votes
Lombaardstraat 6
Hasselt, 3500
Belgium

About Hooghuis

Hooghuis Hooghuis is a well known place listed as Restaurant/cafe in Hasselt , Restaurant in Hasselt ,

Contact Details & Working Hours

Details

Het Hooghuis is een gebouw met karakter en geschiedenis. Het pand is al sinds eeuwen in handen van de familie De Freine, waarvan de huidige zaakvoerder Denis de laatste exponent is.

In de late jaren 1800 stichtten de overgrootouders van Denis De Freine in de Lombaardstraat te Hasselt een gezin. Een huis werd aangekocht en de familie De Freine toverde het gebouw om tot een stijlvol restaurant. In die tijd waren er overigens ook nog paardenstallingen vlakbij. Na enkele decennia wilde de familie De Freine het restaurant ombouwen tot een hotel, maar daarvoor moest het gebouw grondige veranderingen ondergaan.

In 1920 werden de geplande verbouwingen dan toch uitgevoerd. Het toenmalige Hooghuis verdween en werd vervangen door een nieuw pand, dat kon dienen als hotel. De postkoetsiers konden in die tijd hun paarden laten rusten in de nabijgelegen stallingen, terwijl zij van een verkwikkende nachtrust genoten in het hotel zelf. In 1930 werd de volgende generatie van De Freine verzekerd, nadat de grootmoeder van de huidige zaakvoerder in het pand geboren was.

In 1976 volgt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Het Hooghuis, wanneer de nieuwe generatie, Hugo, de vader van Denis, de zaak omtovert tot een café. In die periode werd de eerste verdieping van het pand bovendien bezet door de plaatselijke CVP-afdeling. Het gelijkvloers werd gebruikt als caféruimte. Het Rolling Stones Café, zoals het toen heette, was een bekend herkenningspunt in het Hasseltse landschap.

In 1992 werd het café ten slotte verbouwd tot een chiquere brasserie, om vervolgens in 2014 overgenomen te worden door de nieuwste telg van het geslacht De Freine: Denis. De rest is geschiedenis.

Vandaag kan u in Het Hooghuis terecht in een gloednieuw interieur om te genieten van een authentieke keuken met geschiedenis in elke vezel. Ook de link met de Rolling Stones is nog steeds niet verdwenen, u vindt in de omkadering van de zaak nog hier en daar verwijzingen naar de populaire band.