Xantus János Általános Iskola 2.45

Taploca út, 112 szám
Csikszereda, 530240
Romania

About Xantus János Általános Iskola

Xantus János Általános Iskola Xantus János Általános Iskola is a well known place listed as Elementary School in Csikszereda ,

Contact Details & Working Hours

Details

Az iskolát 1809–ben alapították. A városszélén található mai iskola 1979–ben készült, a város legrégebbi épületei közé tartozik. Az iskola környezete, épülete és belső elrendezése jelentősen hat a tanulókra, de a pedagógusok közérzetére is, ezért az évek során esztétikus, a gyerekek igényeinek és életkorának megfelelő tantermeket alakítottak ki.
Az iskola kell neveljen, oktasson, hasson az érzelmi fejlődésre, nyújtson lelki támaszt és biztonságot a tanulóknak. A pedagógus személyisége meghatározó, nagyon fontos, hogy hogyan beszél a gyerekekkel, hogyan köti le a figyelmüket. Nem a fenyítés, a harag, hanem a mosoly, harmónia, szeretet, a határtalan szenvedély kell, hogy jellemezze a pedagógust.
Hogy miért vállalta a Xantus János Általános Iskola a szociálisan helyzetű tanulók támogatását? Erre a kérdésre többféle válasz létezik. Egyre jobban érezhető egyes rétegek elszegényedése, a munkanélküliség. Ezekben a családokban gondot okoz a gyerekek iskoláztatása, a ruházat, a tanfelszerelés. Elsősorban az iskola ezeken a gyerekeken akart segíteni, hiszen nekik is joguk van a tanuláshoz, de a családi anyagi helyzet miatt ez sok esetben egy lehetetlen álom maradt volna.
Az oktatás hét alegységben történik, Csíktaplocán (iskola és óvoda), Csíkzsögödben (normál óvoda és a Manó tanoda iskolai és óvodai csoportjai), Csíksomlyón (óvoda), Erdőalján (elemi iskola és óvoda), Csobotfalván (elemi iskola és óvoda), Hargitafürdőn (elemi iskola és óvoda).