Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst - VBZR 4.22

4.8 star(s) from 121 votes
Felicien Ropshelling - Vuurtoren
Blankenberge, 8370
Belgium

About Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst - VBZR

Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst - VBZR Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst - VBZR is a well known place listed as Non-profit Organization in Blankenberge , Ambulance & Rescue in Blankenberge ,

Contact Details & Working Hours

Details

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst vzw werd in 1983 opgericht in de jaren die daarop volgden is de VBZR functioneel en materieel uitgegroeid tot een volwaardige reddingsdienst waar onbezoldigde vrijwilligers professioneel optreden bij noodgevallen op zee en op het strand. Door de inzet en de deskundigheid van een enthousiaste groep vrijwilligers is de VBZR een Search and Rescue -team geworden dat op een verantwoorde manier mensen in nood helpt.

Aan het ontstaan van de VBZR lag een eerder klein incident: bootjes die vastliepen op een zandbank in de Blankenbergse havengeul. Om daaraan te verhelpen bouwden vrijwilligers een zeven meter lange werkboot Roesschaert . Hij werd gebruikt op havenwerken uit te voeren en eventueel gestrande bootjes los te trekken. De werkboot werd geleidelijk aan meer ingezet voor hulpacties dan voor havenwerken. De beslissing om een vzw op te richten voor de reddingsdienst bleef niet uit en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst vzw werd gesticht.

Sinds 1983 is de VBZR uitgegroeid tot een professioneel werkende ploeg van enthousiaste vrijwilligers die met succes de oproepen voor reddingsacties kan beantwoorden. Zowel persoonlijke hulp aan drenkelingen als technische hulp wordt verleend. In haar korte geschiedenis kende de VBZR een aantal historische momenten die aantonen dat de reddingsdienst een belangrijke medespeler is aan de Belgische kust. Vanaf een jaar na de oprichting kan de reddingsdienst gebruik maken van het gebouw ‘t Vismijntje dat door de stad ter beschikking wordt gesteld. Het werd de uitvalsbasis van de acties: de interventieboten liggen er aangemeerd, de reddingspakken en het materieel worden er opgeslagen.

In 87 wordt met de vernieuwde en versterkte Roesschaert en met de kleinere De Bruycker II deelgenomen aan de reddingsactie voor de Herald of Free Enterprise . In 89 volgen enkele redders een opleiding aan de Schotse redderschool Maritime Rescue International . Sterken Dries I word ontworpen en op punt gesteld door de vzw, en in 92 in de vaart genomen. Heel wat technisch materieel (overlevingspakken, airlifts, bergingspomp, ) wordt aangeschaft.

Om Sterken Dries I in de haven tegen het zeewater te beschermen wordt een droogdok gebouwd. Als de reddingsboot niet in gebruik is ligt hij vanaf 95 beschut. Een derdehandse alle-terreinwagen wordt gekocht en omgebouwd tot ziekenwagen. In hetzelfde jaar wordt de VBZR vzw opgenomen in de rampenplannen van de Oostkust. In 2003 wordt in eigen beheer en door eigen medewerkers Sterken Dries II afgewerkt. De boot wordt tijdens de havenfeesten onder zeer grote belangstelling gedoopt en te water gelaten. 2003 is tot nog toe het jaar met het grootste aantal tussenkomsten: 208.

In 2006 wordt de VBZR in een convenant met de D.A.B. Vloot erkend als Search and Rescue eenheid (SAR). In 2007 wordt de Rescue Lions in gebruik genomen. Maart 2010, de VBZR krijgt de gelegenheid een oude redding boot van het type Johannes Frederik over te kopen van de KNRM. Het betreft de Prinses Margriet. De boot werd aangekocht als allweather boot voor de VBZR. En vaart nu onder de naam Straffe Hendrik. In 2010 werd eveneens de oude alle terrein ziekenwagen vervangen. En kan de reddingsdienst intrekken in hun vernieuwde basis.

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst heeft tot op heden meer dan 3800 interventies uitgevoerd en dit met onbezoldigde vrijwilligers die zich dag en nacht, winter en zomer, inzetten om steeds binnen de tien minuten na een oproep uit te varen met de reddingsboten om mensen in nood te helpen.