Vlaamsche Leeuw 2.76

4.7 star(s) from 9 votes
Elzendreef 19
Schilde, 2970
Belgium

About Vlaamsche Leeuw

Vlaamsche Leeuw Vlaamsche Leeuw is a well known place listed as Food & Beverage Company in Schilde ,

Contact Details & Working Hours

Details

In de 13e eeuw werd er in Vlaanderen bier gebrouwen, voornamelijk in kloosters en abdijen, dit door paters monniken en kloosterzusters. Het bier vond zijn weg naar het volk voor wie dit de gebruikelijke drank was. Bier drinken was een stuk veiliger dan water dat vooral in de steden sterk vervuild was. Het werd gekookt en gefilterd en het brouwsel bleek bovendien zeer voedzaam.

Het is historisch bekend dat op de vooravond van 11 juli 1302 bier werd gedronken door de boeren, ambachtslui en edelen die zich hadden verzameld op de Groeningekouter te Kortrijk, waar de dag nadien een veldslag zou worden uitgevochten met het ridderleger van de toenmalige Franse koning Filips de Schone.

Zonder al te zeer in te gaan op de aanleiding van deze slag werd het fiere Franse ridderleger onder leiding van Robert d’Artois ,oom van de Franse koning en die doorging als de beste krijgsheer van zijn tijd ,verslagen door een leger van onervaren voetvolk. D’Artois werd volgens de kronieken van zijn paard gesleurd door Willem van Saeftinghe , een lekenbroeder uit het klooster van Ter Doest en met een ‘goedendag ‘ , een zware houten stok voorzien van een ijzeren pin, gedood.

De Vlamingen wisten handig gebruik te maken van de kennis van het terrein om de Fransen volledig in de pan te hakken. Na de veldslag werden de veelal gouden sporen van de gedode Franse ridders buit gemaakt en opgehangen in de O.L. Vrouwekerk te Kortrijk. Later werd deze veldslag dan ook in de geschiedenis bekend als de ‘Slag der Gulden Sporen’ !

Na de overwinning vloeide het bier nog rijkelijker dan de avond voordien!

Als hommage aan deze dappere lui hebben we ons bier, voor de eerste keer gebrouwen in 2002 naar aanleiding van de 700e verjaardag van deze historische strijd ‘ Vlaamsche Leeuw ‘ gedoopt.

11 juli is sedert 1973 de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, van Vlaanderen, met als symbool….. de ’ Vlaamsche Leeuw’!

Vlaamsche Leeuw bestaat in 2 variëteiten:

› Tripel (8,5% vol.)

Een blond, helder bier van hoge gisting met een aroma van Saaz-hop. Het zachte moutkarakter en de geparfumeerde fruitigheid van peren en appeltjes komen sterk tot hun recht tijdens de afdronk. Tijdens het brouwen worden op verschillende tijdstippen fijne aroma-hoppen toegevoegd. De Saaz-hop gaan we toevoegen helemaal op het einde van het brouwproces. Zo bekomen we het mooie hoparoma.

De tweede gisting op fles (en vat) zorgt ervoor dat men het bier langer kan bewaren (tot 2 jaar) en dat tijdens deze bewaring de smaak verder evolueert.

› Donker (7,5% vol.)

Het donkere bier, met een diepe, herfstbruine kleur, is een bier van hoge gisting. De verschillende donkere moutsoorten geven aan dit bier een volmondige lichtzoete smaak en in de afdronk een lichte fruitigheid die in evenwicht is met de zachte bitterheid.

De tweede gisting op fles (en op vat) zorgt ervoor dat men het bier langer kan bewaren en dat tijdens deze bewaring de smaak verder evolueert.