Solentra VZW 2.58

5 star(s) from 1 votes
Sainctelettesquare 17
Brussels, 1000
Belgium

About Solentra VZW

Solentra VZW Solentra VZW is a well known place listed as Non-profit Organization in Brussels ,

Contact Details & Working Hours

Details

Het mensenrecht op gezondheid geldt voor iedereen, zonder onderscheid in ras, geloof, politieke overtuiging, geslacht, rang of stand. Vanuit dit perspectief streeft Solentra ernaar om het psychische zorgaanbod voor migranten- en vluchtelingkinderen efficiënter en toegankelijker te maken door aangepaste interventies, vorming en onderzoek.

Solentra hanteert hierbij een ecologische visie op psychische gezondheid : psychische problemen zijn niet enkel persoonsgebonden maar evenzo beïnvloed door omgevingsfactoren en de maatschappelijke context.
We erkennen het belang van cultuur, taal en verbondenheid:

Cultuur kleurt onze waarden en normen, en vormt het kader van waaruit de mens de wereld om zich heen probeert te vatten.
Taal is een instrument waarmee de mens zich uitdrukt, maar het is ook nauw verweven met onze identiteitsvorming. De taal niet machtig zijn, betekent bovendien dat de afhankelijkheid van patiënt tot hulpverlener negatief versterkt wordt.

Daarom is het van groot belang dat de patiënt zich kan uitdrukken in zijn moedertaal.
Verbondenheid is een basisvoorwaarde voor geestelijke gezondheid. Migratie als ingrijpende verlieservaring zet de verbondenheid met de oorspronkelijke maatschappij op de helling. Bovendien moet de (im)migrant op zoek naar een plaats in de nieuwe maatschappij.

Het westerse kader van de kinderpsychiatrische kennis en remedies kan een meerwaarde zijn voor (im)migrantkinderen wiens ontwikkeling in het gedrang komt door emotionele, gedrags- of leerproblemen. Maar er moet een breed sociaal-economisch, juridisch, cultuurgevoelig – en respecterend perspectief worden gehanteerd.

Meer specifiek is Solentra er voor kinderen en jongeren (0-18 jaar) én/of hun gezinnen, die een andere culturele achtergrond hebben. Het gaat om kinderen en jongeren die zelf een migratieverleden hebben (bijvoorbeeld vluchtelingen) of die afkomstig zijn uit gezinnen met een migratieverleden (bijvoorbeeld derde generatie allochtonen).