Red de Brugstraat 2.74

5 star(s) from 1 votes
Brugstraat
Bilzen, 3740
Belgium

About Red de Brugstraat

Red de Brugstraat Red de Brugstraat is a well known place listed as Residence in Bilzen , Public & Government Services in Bilzen ,

Contact Details & Working Hours

Details

Donderdag 3 november 2011 om 18h. in Bistro Padam, Markt 41, 3740 Bilzen.

Om de historische uitgaansbuurt, de Brugstraat, ook in de toekomst in Bilzen te behouden heeft Jong-VLD Bilzen een grondige analyse van de situatie gemaakt. Na verschillende gesprekken met betrokken personen, zowel bewoners als horeca-uitbaters als politie, hebben wij een kader opgesteld en uitgewerkt waarin een uitgaansbuurt in Bilzen mogelijk kan blijven.
Deze visie en bijhorende maatregelen worden hieronder verder verduidelijkt:
Wij vertrekken vanuit de basisstelling dat er ook in de toekomst in Bilzen plaats moet blijven voor een aantrekkelijke en veilige uitgaansbuurt. Ons projectvoorstel omhelst 5 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat enerzijds de horeca opnieuw floreert in Bilzen en anderzijds het vandalisme definitief uit het centrum verdwijnt. Zo maken we van de Brugstraat terug een levendige en leefbare straat.

Ons projectvoorstel ziet er als volgt uit:
1) Stimulerende omgevingsfactoren creëren:
- Horecavriendelijk subsidiereglement opstellen. Dit reglement zal specifieke bepalingen in zich dragen die misbruiken moeten bannen. (Deze subsidie dient zich niet te beperken tot de Brugstraat maar is toegankelijk voor alle horeca zaken in Bilzen)
° O.a. bepalingen als: maximum van € 5.000 per horeca zaak, werken enkel laten uitvoeren door geregistreerde aannemers, tussenkomst bedraagt 50% van het te investeren bedrag met een vastgelegd maximum. Dit laatste komt dus neer op het principe “een euro voor een euro”.
o Dit om kandidaat-ondernemers te stimuleren om hun horecazaak op de Brugstraat te openen, te vernieuwen of meer geluidsdicht te maken. (Dit werkt kwaliteitsverhogend)
- Hier voorzien wij een budget van € 30.000 per jaar

2) Meer controle:
- Meer, werkende en geavanceerde (mobiele en slimme camera’s) camerabewaking op de Brugstraat en Bilzen centrum.
- Meer politie actief aanwezig op de Brugstraat en in Bilzen centrum.
- Hiervoor kijken we naar o.a. het voorbeeld van Leuven. (Zie cijfers in bijlage) Verschillende bolcamera’s in werking. Werken efficiënt en met resultaat.
- 1 politieploeg ter beschikking van Bilzen centrum/Brugstraat op vrijdag- en zaterdagavond vanaf 21h. Dit in combinatie met surveillanceagenten, die deze camera’s constant in de gaten houden. Deze kunnen dan de agenten in het centrum efficiënt bijstaan als er zich ongeregeldheden voordoen.

3) Organisatorische ondersteuning:
- De diensten van lokale economie dienen te helpen met het oprichten en faciliteren van een handelaarsvereniging waarin ook de bewoners worden vertegenwoordigd. Eventueel aangevuld met politie.
- Deze actief ondersteunen vanuit het beleid (medewerkers dienst Economie).
- Hieruit kunnen dan overeenkomsten worden gehaald die commercieel ten goede komen aan de Brugstraat, alsook voor het bekomen van een betere en veiligere (woon)buurt.

4) Meer zomeractiviteit op de Brugstraat:
- Afsluiten van de Brugstraat voor het verkeer op elke vrijdag- en zaterdagavond vanaf 19h, gedurende de zomermaanden (juni, juli en augustus). Dit kan door bvb. een elektronisch paaltje bovenaan de Brugstraat te plaatsen. Bewoners alsook horeca-uitbaters zullen hier dan toegang door krijgen d.m.v. een afstandsbediening.
- Hierdoor creëer je mogelijkheden tot het plaatsen van terrassen.
- Om de twee weken de horeca-uitbaters een optreden(s) laten organiseren op de Brugstraat.
- Voor buitenactiviteiten een geluidsnorm vastleggen om de decibels te beperken (optredens) en deze beperken in tijd (maximum tot middernacht).

5) Heraanleg Brugstraat:
- De Brugstraat dient “auto onaangenaam” te worden heringericht zodat enkel de bezoekers die echt op de Brugstraat dienen te zijn er nog gebruik van maken.
- Dit om de snelheid uit de straat te halen van passerende voertuigen.
- Ook dient deze heraanleg oog te moeten hebben voor de mogelijkheid om vaste terrasmogelijkheden te creëren.
- Door de Brugstraat vlak te maken en stoepen, parkings en terrassen op 1 niveau te brengen, maak je deze evenementvriendelijk alsook beter toegankelijk voor interventies.
- Hier stellen wij een budget van € 100/m² tegenover d.w.z. een totaal bedrag van € 200.000

Met dit projectvoorstel zijn wij ervan overtuigd dat we nieuwe horeca-uitbaters kunnen aantrekken, het vandalisme uit het centrum en de Brugstraat kunnen bannen en tegelijkertijd komen tot een aantrekkelijke handels- en woonbuurt.
Enkel op deze manier kan het uitgaansleven in Bilzen gevrijwaard blijven.
Voor meer informatie kan u steeds terecht bij:
Angelo Delrio
Voorzitter Jong-VLD Bilzen
0477/795.932 of angelo.delrio@jongvldbilzen.be
www.jongvldbilzen.be