Pentagoon Academies 3.86

5 star(s) from 9 votes
Sacramentstraat 70
Tongeren, 3700
Belgium

About Pentagoon Academies

Pentagoon Academies Pentagoon Academies is a well known place listed as School in Tongeren , Art School in Tongeren ,

Contact Details & Working Hours

Details

KUNST en enthousiasme
Pentagoon is het overkoepelend orgaan van twee academies nl.: de Academie voor Beeldende kunst van het GO! Tongeren en de Academie voor Muziek en Woord van het GO! Tongeren met hun filialen in Hoeselt en Borgloon.

Wij vertrekken vanuit de visie dat elke cursist zijn gading moet vinden in onze instellingen. Wij willen de kinderen en volwassenen met interesse voor kunst– en cultuurbeleving toegang verlenen tot de wereld van de “KUNST” en de “KUNSTBELEVING”. Niet alleen de getalenteerde jongere of de virtuoos-in-spe, maar iedereen met interesse voor kunst, moet bij ons zijn gading vinden.

De Academie biedt aan de leerlingen in de eerste plaats een positieve en stimulerende sfeer, die niet in leerprogramma’s en welomschreven regels te vatten is. Dit komt omdat creativiteit, schoonheid, poëzie geen kwantitatieve maar kwalitatieve begrippen zijn.

Onze Academie wil geen voorgekauwde programma’s. De vooropgestelde leerprogramma’s zijn een leidraad, een hefboom. De leerling moet eerst en vooral vaardigheden leren en kennis opdoen, gelijktijdig stimuleren wij een positieve houding tov van de kunsten in het algemeen en de beeldende kunsten in het bijzonder. Wij willen persoonlijkheidsvormend werken en leggen hierbij de nadruk op openheid, kritische zin, creativiteit, sociale vaardigheid en zelfstandigheid.


In het creatieve proces is de leraar de coach, die de middelen moet aanreiken tot ontplooiing. De leerkracht als mentor, die zowel het onderwijzende als het artistieke in zich heeft, die de cursist begeleidt in zijn persoonlijke ontdekkingstocht en hem/haar wijzer maakt in de kunstbeoefening. De leerkracht fungeert tevens als pedagoog/agoog, als sociale spil, als discussieleider en als kwaliteitsbewaker. Wij kiezen voor een onderwijsmodel waarbij de doelstellingen met een open mind worden bepaald,waarbij de techniek een middel is tot vrij functioneren, waarbij improvisatie deel uitmaakt van de basisopleiding, waarbij de methodiek leerlinggericht is en waarbij de leraarsstijl begeleidend is. Vanuit pedagogisch standpunt is interdisciplinair, complementair en projectmatig werken een ideale situatie.

Onze academie wil daarom de leerlingen aanmoedigen om zich in te schrijven voor meerdere ateliers zodat de visie op kunst en het sociale netwerk vergroot wordt.

Cross-overs tussen de ateliers, de klassen, de 3 studiegebieden Beeld, Muziek en Woord wordt in elk atelier gestimuleerd. Daarom willen wij streven naar een intense communicatie en samenwerking tussen de verschillende ateliers.

Gastdocenten, kunstenaars, galerijen, de kunsteducatieve sector en de culturele instellingen worden in ons onderwijs verweven. Naast het feit dat wij ons focussen op hedendaagse kunst hechten wij veel aandacht aan de evaluatie van de cursisten wat zich vertaalt in evaluatiegesprekken, het geven van feedback en een beschrijvend rapport in februari en juni.

Het enthousiasme van de eerste reis
De traditionele schotten tussen muziek, beeld en woord worden voor onze allerkleinsten opgeheven in de MIX4KIDS. Verschillende leraars met elk een andere invalshoek laten de kinderen van 6 tot 8 jaar van alles proeven zodat de ouders bewuster kunnen ontdekken welke discipline het best aansluit bij de persoonlijkheid, het karakter en het temperament van het kind.

De ontdekking van enthousiasme
De kinderen van 6 tot 12 jaar die opteren voor de LG BEELD gaan met hun leerkracht op ontdekkingstocht doorheen de wondere wereld van kunst en cultuur. Ondermeer tekenen, schilderen, ruimtelijk werk (3-D) en 4-D animatie komen aan bod. Via allerlei projecten, die dikwijls uitmonden in een tentoonstelling leren de kinderen samenwerken, zelfstandig en mondig te zijn. Het hoogtepunt is het “kunstkamp” eind mei waar professionele kunstenaars de leerlingen meenemen in hun leefwereld.

De frisheid van enthousiasme
De MG BEELD voor jongeren van 13 tot 18 jaar biedt de mogelijkheid om via leuke opdrachten een duik te nemen in de boeiende wereld van de kunst en de cultuurbeleving. Ruimtelijke, picturale, digitale, … technieken worden aangeleerd en uitgediept. Voor de leerlingen die dit wensen wordt een individueel traject afgesproken. Samen met de leerkracht werken wij een traject uit dat geïnspireerd is op hun leefwereld.

De kracht van enthousiasme
VOLWASSENEN: Starters, zonder vooropleiding worden via de groepsopdrachten geleidelijk ondergedompeld in een kunstenbad. Voor de gevorderden is er keuze tussen de individuele trajecten en op maat gemaakte groepsopdrachten zodat de inbreng van de cursist vergroot. Ons uiteindelijk doel is de cursist een persoonlijke visie op kunst en kunstbeleving mee te geven, hem/haar te helpen een eigen stijl te ontwikkelen en hem/haar een eind op weg te helpen in zijn/haar kunstenaarschap. Cursisten worden aangemoedigd met hun werk naar buiten te treden via wedstrijden en tentoonstellingen en zullen daarbij steeds op volle steun vanuit de academies kunnen rekenen. Voor de tentoonstellingen beschikken wij over de OpenSpace in de academie en een externe tentoonstellingsruimte in het centrum van Tongeren.

Creatieve geesten hebben steeds serieuze partners gehad. Wij kunnen de uwe zijn.