Museum aan de IJzer 3.49

4.1 star(s) from 20 votes
IJzerdijk 49
Diksmuide, 8600
Belgium

About Museum aan de IJzer

Museum aan de IJzer Museum aan de IJzer is a well known place listed as Museum/art Gallery in Diksmuide , History Museum in Diksmuide ,

Contact Details & Working Hours

Details

Wat rest van het leven

Met ‘Wat rest van het leven’ vertellen we de menselijke kant van de oorlog. Hoe proberen de soldaten een ‘normaal leven’ op te bouwen aan het front? Wat nemen mensen mee als ze plots op de vlucht slaan? Op welke manier probeerden frontsoldaten terug thuis de oorlog te vergeten?

Wat blijft van het land

Een tweede verhaallijn in het museum volgt ‘Wat blijft van het land’. Die verwijst naar de littekens die de oorlog in het omliggende landschap trok en legt verbanden met de ruimere omgeving aan de IJzer. ‘Wat blijft van het land’ verwijst ook naar Belgisch patriottisme, Vlaams nationalisme en de Vlaamse beweging tijdens en na WO I. We vertrekken hierbij van de specifieke geschiedenis van de IJzertoren als monument. Het beeld van een reusachtige toren in de vorm van een graftombe middenin het polderlandschap spreekt tot de verbeelding; het controversiële verhaal van de IJzerbedevaarten al evenzeer. De tocht door het museum eindigt met bedenkingen over nationale identiteit.

Nieuwe naam

Er is niet alleen een volledig nieuw museum, ook de naam is nieuw: Museum aan de IJzer, een moderne en krachtige naam.