KunstenLab Brugge 2.41

Katelijnestraat 86
Brugge, 8000
Belgium

About KunstenLab Brugge

KunstenLab Brugge KunstenLab Brugge is a well known place listed as Arts & Entertainment in Brugge ,

Contact Details & Working Hours

Details

Concept

Het Kunstenlab is een open atelier.
Een FabLab concept toegepast op een Academie. Dat wil het KunstenLab worden. Nieuwe technologieën zoals 3D printing en lasercutting zijn deel van het artistieke proces of worden een presentatiemiddel. Een open atelier, want vanuit alle ateliers en richtingen kan je er terecht. Cross-overs, mixed-media, uitwisseling, kruisbestuiving, communicatie, … zijn hier waardevolle begrippen.

Het Kunstenlab heeft een artistieke pijler.
De Bogardenkapel waar het KunstenLab wordt ondergebracht is al jarenlang een gekende tentoonstellingsruimte in de stad en dat blijft ze ook. Het Cultuur Centrum Brugge, de Academie Deeltijds Kunstonderwijs en de Academie Kunsthumaniora zullen verder de programmatie coördineren. Er worden wisselende tentoonstellingen gepland met duidelijke linken naar nieuwe technologieën en technieken in hedendaagse kunst. Ook artists in residence worden uitgenodigd en krijgen een werkplek. Hun work in progress wordt getoond, vanzelfsprekend is er ook communicatie en samenwerking met cursisten en studenten van de Academie. Het Kunstenlab in werking, tentoonstellingen, workshops, kunstenaarslezingen, … het wordt een broeiplaats van/voor kunst.

Het KunstenLab heeft een educatieve pijler.
Voor de kinderen en jongeren van De Academie Deeltijds Kunstonderwijs en de Academie Kunsthumaniora is het bij uitstek een hedendaagse vorm van een Academie-atelier. Nieuwe technologieën, gebruik van digitale en analoge tools en het onderzoek naar beeld en experiment komen er samen. Het S.T.E.M onderwijsproject (Science – Technology – Engeneering – Mathemathics) met probleemgestuurd leren, trial and error ervaringsgericht onderwijs wordt er S.T.E.A.M. waarbij de A toegevoegd is voor Art en het artistieke benadrukt, de eigenheid aan kunst(onderwijs), het innovatieve in het leerproces. Volwassen cursisten van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen er klassikaal of individueel terecht. Nieuwe technologie als tool maar ook de mix met het traditionele en ambachtelijke is vernieuwend, zoekt experiment.

Het KunstenLab heeft externe pijlers.
Het is belangrijk dat het KunstenLab kan openstaan voor input van buitenaf, niet alleen van kunstenaars maar ook van andere creatievelingen, ambachtslui, nerds, techneuten, … Ook hier zijn samenwerken en creatieve wisselwerking sleutelwoorden.