Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Dendermonde 2.5

Oude Vest 111
Dendermonde, 9200
Belgium

About Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Dendermonde

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Dendermonde Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Dendermonde is a well known place listed as Arts & Entertainment in Dendermonde , Arts/entertainment/nightlife in Dendermonde , Art School in Dendermonde ,

Contact Details & Working Hours

Details

BEELDHOUWKUNST

Beeldhouwen onderscheidt zich van de andere kunsten door het feit dat het steeds driedimensionaal is. Beeldhouwen is de dag van vandaag een zeer ruim begrip geworden. Om je als student niet verloren te laten lopen -zowel technisch als creatief- in de ontelbare mogelijkheden om aan beeldhouwen te doen starten wij met de eenvoudige beginselen van vormgeving en boetseren. Daarna volgen al heel snel afgiettechnieken, welliswaar ieder op z’n eigen tempo. Steeds met vormgeving en creativiteit als belangrijkste uitgangspunten vindt iedere student na een tijd, voor zichzelf het materiaal en de techniek dat hem het beste ligt. Of je nu met hout, steen, metaal, plastic, acrilyc-one of met materiaal van het containerpark werkt, de leerkrachten zullen je permanent, technisch en artistiek naar een hoger niveau tillen. Door bezoek aan tentoonstellingen beleven we het landschap van de oude en de actuele meesters. Regelmatige demonstraties van nieuwe state-of-the-art producten en technieken zijn hier niet vreemd.

FOTOKUNST

Fotograferen doet vrijwel iedereen. Vooral nu veel mensen een digitale camera hebben. Een góede foto maken is echter wat anders dan op een knopje drukken. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. En dit is nu juist wat wij jullie trachten mee te geven. Inzicht in licht, hoe het gebruiken, welke cadrage maken en natuurlijk veel techniek die je nodig zal hebben bij het fotografisch proces.

In deze cursus fotografie vind je een opleiding vertrekkend vanuit je creativiteit. We trachten je te leren hoe je deze vertaalt in beelden. Zowel de digitale als analoge manier van werken worden belicht. Het is geenszins een cursus Photoshop waar je alle technieken die Photoshop biedt in uitgelegd krijgt. Het is een cursus fotografie. Dus Photoshop gebruiken we als digitale donkere kamer, waarnaast nog steeds de analoge doka bestaat (en we raden dit zeker aan in het eerste jaar). Dit lijkt wel zoals de oude alchemisten bezig zijn met producten en gevoelige papieren, maar het is echter een terugvallen op de basistechnieken van fotografie waarmee jullie de mogelijkheid krijgen de manier van licht te bewerken in de doka, te ondervinden.

KERAMIEK

Het atelier keramiek is een onderzoeksruimte en laboratorium voor de materie KLEI in al zijn facetten. Je leert er de basisprincipes en technieken om een werk (al dan niet functioneel) op te bouwen en te bakken. Daarnaast is het een denkplek over actualiteit , eigen waarden, en inspiratie.
Maar het is ook een ruimte waar mensen elkaar ontmoeten, waar plaats is voor discussie, hulp en steun aan elkaar wordt gegeven in een open, positieve en creatieve sfeer.
Per studiejaar diepen we grondig 2 à 3 opbouw- en glazuur/decoratietechnieken uit.
Het beheersen van de techniek wordt niet als doel op zich beschouwd maar als middel om een inhoud vorm te geven.
Je kan gebruik maken van 2 ovens, spuitcabine en compressor, strengpers, platenwals en ruime werkplaatsen . Basisgrondstoffen zijn aanwezig voor het samenstellen van glazuren of andere decoratiemogelijkheden.
We willen je motiveren om je grens net ietsje te verleggen via onze vakkundige en persoonlijke begeleiding. We maken samen uitstappen om zo het landschap der actuele kunsten te verkennen. Ook binnen onze academie bestaan er mogelijkheden om de deuren open te zetten naar de andere ateliers en zo samen te werken met andere disciplines.
Evolutie, open staan voor vernieuwing, maar vooral de passie voor de materie klei willen we met jullie delen.

SCHILDERKUNST

Schilderkunst omvat een heel gamma van onderdelen waarin velen hun gading kunnen vinden. Het is namelijk een stukje filosofie dat aanzet om alles anders te bekijken. Het gaat over de wereld van vroeger, de hedendaagse veel snellere van nu, en vooral jezelf hierin terug te vinden. We praten uiteraard veel over klassieke en moderne kunst en hoe we hier tegenover staan.
Schilderen heeft een zeer rustgevend effect, het heeft na een tijdje het resultaat van grensverleggend te werken binnen een persoonlijkheid. Stap voor stap ontdek je als student nieuwe dingen die je vroeger niet zou hebben durven toepassen.
De oefeningen in het begin van het jaar worden stapsgewijs opgebouwd. We beginnen over zes kleuren en hun complementaire kleuren en het mengen van deze kleuren. We leren het zien van vormen en perspectieven, het leren licht en donker weergeven. Wat is ritme in een beeld, wat is textuur en structuur?
Het begrijpen wat een compositie is, is deze lyrisch of formeel? Zo gaan we naar het begrijpen van abstracte kunst en hoe deze onstaan is

TEKENKUNST

Een tekening is een teken: een persoonlijke uitdrukking.
Een schets is vluchtig, onaf en spontaan.
Tekenen is kijken, is schrijven.

Het opzet van de opleiding tekenkunst is de leerling(e) zijn/haar eigen verhaal adequaat in een persoonlijk handschrift op papier te leren zetten in de specialisatiejaren.
De weg daarnaar in de hogere jaren gaat over het ontleden van eenvoudige en complexe objecten en opstellingen, het doorzien van structuren, het omgaan met beeldelementen,
en vooral de waarneming van de menselijke figuur.

Tekenen begint met leren kijken en het bewust worden van het zien.
We bestuderen daarvoor catalogi en naslagwerken van zowel hedendaagse, als gevestigde kunstenaars. We bezoeken tentoonstellingen en kunstbeurzen.

Het tekenatelier is een plaats van gebeuren. We onderzoeken diverse visies van tekenen.
Tekenen is een direct medium, het is materieel eenvoudig te realiseren, maar het liegt niet, en het laat zich niet makkelijk manipuleren.
Het is een zoeken en proberen. Waar we zullen uitkomen weten we nog niet.
Een teken plaatsen. Een verhaal vertellen.
Vastleggen wat je ziet en gezien hebt in alle vrijheid maar met de nodige begeleiding dat is waar het atelier tekenkunst voor staat.

VRIJE GRAFIEK

De academie te Dendermonde is één van de weinige instellingen binnen het Deeltijds Kunstonderwijs die het volledige gamma van klassieke grafische technieken kan aanbieden.
Het atelier is uitgerust om de volgende technieken aan te leren en uit te voeren:
- Diepdruk ( etsen )
- Hoogdruk ( lino- en houtsnede )
- Zeefdruk
- Lithografie
Kandidaten worden vaak afgeschrikt door het technische aspect van dit atelier. Eén van de hardnekkigste vooroordelen is dat het allemaal “te moeilijk” en/of ingewik-keld lijkt. Niks is minder waar. De leerlingen worden van dichtbij gevolgd in hun ver-kenningstocht in de grafische wereld. Er wordt steeds rekening gehouden met het niveau van de student.

Concreet betekent dit dat mensen die ofwel reeds één of andere vooropleiding gehad hebben, ofwel een zelfstandig oeuvre uitgebouwd hebben, een aangepast programma krijgen. We vertrekken vanuit het werk of de aspiraties van de student zelf, en er wordt gezocht naar technieken die best aansluiten om dit geheel verder uit te bouwen Zo kan het best zijn dat we al in het eerste jaar starten met kleur en gecombineerde technieken, het programma wordt dan nog enkel als leidraad
gehanteerd. Maar ook wie volledig onbeslagen op dit terrein terecht komt, kan zich ontplooien. Via doelgerichte opdrachten en stapsgewijze begeleiding leert men al snel de knepen van het vak, en leert men zelfstandig een grafische prent te realiseren.