Hoogstraten 1814 4.31

4.9 star(s) from 25 votes
Hoogstraten
Hoogstraten, 2320
Belgium

About Hoogstraten 1814

Hoogstraten 1814 Hoogstraten 1814 is a well known place listed as Event in Hoogstraten , Non-profit Organization in Hoogstraten ,

Contact Details & Working Hours

Details

De veldslag van Hoogstraten is door de jaren heen verloren gegaan in de geschiedenisboekjes. Deze Napoleontische veldslag is geen regelrechte veldslag zoals deze te Waterloo. Het was een aaneenschakeling van bloedige treffens tussen de Franse troepen van Napoleon en Geallieerden. Langsheen de Belgisch-Nederlandse grens van Essen tot en met Turnhout werd in januari 1814 hevig gevochten met als orgelpunt de hevige slag te Hoogstraten.
Tienduizenden soldaten trokken door de Kempen wat voor de arme burgerbevolking van deze streek een ware hel moet zijn geweest.

In het jaar 2014 organiseert vzw Erfgoed Hoogstraten in samenwerking met het stadsbestuur van Hoogstraten een herdenkingsjaar ter nagedachtenis aan deze bewogen periode. Daar de hevigste gevechten plaatsvonden te Hoogstraten zullen de hoogtepunten van deze herdenking gebeuren in dit Kempens stadje.
Met de voorstelling van een boek, een tentoonstelling, de onthulling van een monument, een weekend met Levende Geschiedenis (800 re-enactors uit heel Europa die hier bivakkeren en de veldslag naspelen) en nog veel meer interessante activiteiten voor jong en oud, zal Hoogstraten op haar grondvesten daveren en zal de Slag bij Hoogstraten voor altijd in ons geheugen gegrift staan.
Als klap op de vuurpijl wordt het herdenkingsjaar Hoogstraten 1814 afgesloten met de nieuwe familiemusical. "1814. De Vergeten Veldslag" is een totaalspektakel met woord, muziek en dans, helemaal in het kader van de gebeurtenissen in 1814 ... en hoe enkele Hoogstraatse burgers tóch betrokken raakten bij al dat geweld ...

Programma:
Vrijdag 2 mei:
Fakkelparade van 600 soldaten onder begeleiding van tamboers, pipers,... over de Vrijheid (afgesloten voor verkeer) in Hoogstraten-centrum vanaf 20.30u.

Zaterdag 3 mei:
- Herdenking aan de kerk van Minderhout om 10.30u.
- Historisch bivak en markt geopend voor publiek van 11u tot 19u.
- Reconstructie veldslag om 15.30u.

Zondag 4 mei:
- Historisch bivak en markt geopend voor publiek van 10u tot 16u.
- Reconstructie veldslag om 13.30u.

Toegang:
Bezoek historisch bivak, markt en veldslag op zaterdag en zondag
- volwassenen: 5 euro
- kinderen -12 jaar: gratis

Fakkelparade vrijdagavond: gratis