Fedasil Sint-Truiden 3.5

4 star(s) from 8 votes
Montenakenweg 145
Sint-Truiden, 3800
Belgium

About Fedasil Sint-Truiden

Fedasil Sint-Truiden Fedasil Sint-Truiden is a well known place listed as Government Organization in Sint-Truiden ,

Contact Details & Working Hours

Details

Het opvangcentrum beheert zo’n 472 plaatsen voor asielzoekers, waarvan 75 open terugkeerplaatsen.

Het is onze opdracht om elke bewoner éénzelfde kwaliteitsvolle opvang in functie van de individuele behoeften aan te bieden. Een kwaliteitsvolle opvang is uiteraard meer dan de gekende “bed-bad-brood”. De individuele begeleiding van bewoners is onmiskenbaar een meerwaarde in ons opvangsysteem.

Zorg op maat
Naast de basisbegeleiding biedt het opvangcentrum zorg op maat aan. Asielzoekers bevinden zich, gezien hun achtergrond en hun actuele leefsituatie, in een kwetsbare positie. Tijdens het doorlopen van de verschillende fasen trachten we om de risicofactoren te definiëren en te verkleinen, en creëren we een veilige omgeving met aandacht voor hun kwetsbaarheden. Een aantal bewoners heeft nood aan specifieke zorg en/of ondersteuning, al dan niet gespecialiseerd. Daarom zijn er binnen ons opvangcentrum enkele projecten ontwikkeld.

Scholenwerking:
Net zoals alle minderjarigen in België, zijn kinderen die in een opvangcentrum wonen, leerplichtig. Meestal gaan zij naar school in de buurt van het centrum. Indien mogelijk gaan de kinderen eerst naar een onthaalklas, waar hun talenkennis en studieniveau getest wordt en ze aangepaste lessen volgen. Nadien volgen ze samen met de andere kinderen les in een gewone klas. De kinderen krijgen ’s avonds huiswerkbegeleiding door het personeel en vrijwilligers. Volwassenen kunnen zich inschrijven om inburgering en Nederlandse les te volgen.

Sociale dienst:
Elke asielzoeker heeft recht op individuele sociale begeleiding door een maatschappelijk werker. De maatschappelijk werker geeft de nodige informatie over de asielprocedure en bespreekt samen met de asielzoeker de gevolgen van de beslissing die genomen worden door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. De maatschappelijk werker is de referentiepersoon voor de asielzoeker waar deze terecht kan met zeer diverse vragen en problemen.

AHHA-project:
Holebi-asielzoekers zijn één van de kwetsbare groepen en hebben nood aan extra begeleiding en ondersteuning. Naast deze individuele begeleiding worden de personeelsleden en de bewoners gesensibiliseerd om het thema bespreekbaar te maken.

NBMV-werking:
De begeleiding van een ‘Niet Begeleide Minderjarige Vreemdeling’ (NBMV) start bij de aankomst in België en loopt door tot de meerderjarigheid. Gedurende de opvang, doorloopt de alleenstaande minderjarige een heel traject met verschillende fases.

Time-out:
Time-out is een project gericht op niet-begeleide minderjarigen waarbij de samenwerking tussen de begeleiding en de jongere moeizaam verloopt of dreigt vast te lopen. De jongere wordt tijdelijk overgeplaatst naar een speciale opvangplaats in het opvangcentrum van Sint-Truiden.

Vrouwenproject:
Afhankelijk van de manier waarop samenlevingen zich organiseren (cultureel, sociaal, economisch en politiek) verschillen de rechten, en dus de positie, van de vrouw heel sterk. Voor een groot deel van de wereld betekent dit jammer genoeg dat de vrouw nog altijd de zwakkere positie moet innemen. Binnen de complexe wereld van de vluchtelingenproblematiek nemen alleenstaande vrouwen (met of zonder kinderen) een bijzondere, kwetsbare plaats in. De vrouwen die worden opgevangen in een opvangcentrum vragen vaak specifiek om gendergebonden redenen bescherming aan.

Hervestiging:
Over de hele wereld kunnen vluchtelingen niet naar hun land terugkeren omdat ze er nog altijd riskeren vervolgd te worden. Sinds 2009 organiseert België regelmatig hervestigingsoperaties, samen met UNHCR en de Europese Unie. Naast het asielbeleid staat België dus ook in voor de overplaatsing van een aantal vluchtelingen zodat die bescherming krijgen, recht op verblijf in ons land en zodat ze geïntegreerd worden.

Medische dienst:
Elke asielzoeker heeft recht op medische zorgen. Er is steeds een dokter en verpleegkundig personeel verbonden aan de opvangstructuur waar de asielzoeker verblijft. Naast medische zorgen hebben asielzoekers ook recht op psychologische begeleiding. Veel voorkomende psychische problemen hebben te maken met trauma’s in het thuisland en stress. De arts verbonden aan het centrum kan de asielzoeker doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst.