De Winde 3.35

4.9 star(s) from 7 votes
Albertstraat 2
Halle, 1500
Belgium

About De Winde

De Winde De Winde is a well known place listed as Elementary School in Halle ,

Contact Details & Working Hours

Details


De Winde. Wie zijn we, wat doen we?
Wellicht heb je al horen waaien dat er een groep mensen een buurtschool wil opstarten. Dat zijn wij!
Intussen is de evolutie van ons project zodanig geëvolueerd dat we ons volledig hebben gericht op één specifieke locatie: Sint-Rochus.
Daar staat namelijk een heus, bestaand schoolgebouw leeg!
Het gebouw is eigendom van de gemeente.
De gemeente heeft zeer recent beslist om de gebouwen ter beschikking te stellen, via erfpacht, aan een kandidaat die er een school wil inrichten. Elke school mocht zijn voorstel indienen, en dat hebben wij dan ook gedaan!
De effectieve start van onze school is bij deze dan ook nog niet zeker. Vandaar dat je nog weinig over ons hebt gehoord, omdat de locatie cruciaal is om de effectieve start te kunnen garanderen. Je gaat tenslotte je kind pas inschrijven als je zeker bent, niet?
We kiezen bewust voor een kleinschalige school. Het huiselijke, de warme en familiale sfeer, daar gaan we voor. Geen meneer of mevrouw bij ons!
Veel leesplezier!

KENNIS.
De essentie.
De reden van het bestaan van onderwijs.
Een kind is nieuwsgierig, wil leren, opnemen, groeien.
We brengen hen de kennis bij die zij nodig hebben in deze fase van hun leven, met alle mogelijkheden en middelen die hen intrinsiek en extrinsiek ten volle helpen te ontwikkelen.
Daarin speelt de leerkracht een zeer belangrijke rol. Een leerkracht is niet enkel iemand die leerstof aanbrengt, meer nog beschouwen we een leerkracht als een mentor, als begeleider.
Leerdoelen:
Binnen het onderwijs heb je per jaar specifieke doelen die behaald moeten worden. Deze leerplandoelen fungeren als leidraad. Elk net heeft zijn eigen doelen waarop ze verwachten dat hun onderwijsinstellingen zich op baseren. Wij zullen ons baseren op de leerplandoelen van het OVSG. Deze zijn oorspronkelijk uitgeschreven voor gemeentelijk en provinciaal onderwijs, maar worden vaak gebruikt voor scholen die een bepaalde methodiek willen gebruiken.
Kinderen die hun loopbaan bij ons eindigen, kunnen moeiteloos doorstromen naar het secundair onderwijs.
Klas- en schoolprojecten:
Naast de lesmomenten plannen we ook verschillende vormen van projecten om leerstof te verwerken, te versterken en te evalueren.
Elke week zullen er momenten ingepland worden om klasprojecten op te zetten. Dat kan gaan over tuin onderhouden, ontdekkingsreizen, kunst realiseren, noem maar op. Thema’s brengen ze zelf aan, begeleid door de leerkracht.
Het gaat over meer dan het thema. Ze leren andere vaardigheden, zoals organiseren, samenwerken, leiderschap, …
Ook klasoverschrijdende projecten zullen aan bod komen. Deze zullen worden aangebracht vanuit de kinderraad, of rond een globaal thema draaien. Deze vorm biedt extra dimensie aan het samenwerken, over de klassen heen.

KUNST & CREATIVITEIT
Kunst en creativiteit zijn essentieel bij ons op school.
Kunst en cultuur maken deel uit van het leven, het verruimt je geest. Het opent grenzen en is werelds. Je kan het op alle mogelijke manieren ontdekken en beleven!
We zijn niet alleen denkers, maar ook doeners:
Muziek, beeldende kunst, mode, audiosiueel, theater, …
Creativiteit is een motor.
Het helpt bovendien leerstof te visualiseren en te verwerken, vanuit talent en interesse.
Daarnaast zijn ze een ideale uitlaatklep om gevoelens en emoties te uiten en ervaren, gebeurtenissen een plaats te geven.
Tenslotte helpen ze kinderen grove en fijne motoriek te ontwikkelen en verfijnen.
Creatief denken:
Creatief denken vormt een meerwaarde in deze maatschappij.
We helpen kinderen op weg om zelf te leren nadenken over bepaalde problematieken en thema’s.
Ervaringsgericht en projectmatig werken helpt ons de kinderen te ondersteunen om planmatig aan het werk te gaan.

KWALITEIT
Niet alleen is kwalitatief onderwijs een streefdoel en een missie, het woord kwaliteit betekent veel meer.
We volgen de leerdoelen van het OVSG. Dat betekent dat er ook controle zal zijn vanuit de overheid, of er wel wordt voldaan aan de normen. Deze maatstaf is naar de buitenwereld een meetinstrument. En voor ons een doel om onze kinderen de garantie te geven dat ze moeiteloos zullen kunnen doorstromen.
Meten is voor ons een term die dubbel is, want hoe moet worden gemeten, wat zijn de normen, hoe interpreteren wij meten?
En hoe verweven we kwaliteit dan in de dagelijkse werking?
Om te beginnen: het team. Elk lid van het team is doordrongen van onze buurtschool. Zij zijn onze ambassadeurs, onze drijvende kracht. Ze zijn enthousiast, en dragen kinderen op handen. De liefde voor hun vak is geen vereiste, het is een vanzelfsprekendheid. En een team, dan spreken we over iedereen die zijn steentje bijdraagt in de hele school!
Via het ervaringsgerichte en de projectthema’s hebben we een ideaal kanaal om kinderen in contact te brengen met experts.
Een brood leren bakken bij de bakker. Naar het atelier van de schrijnwerker om vogelhuisjes te leren maken. Naar het ouderenhuis om het leven door de bril van een bejaarde te bekijken. Slechts een greep uit de ontelbare mogelijkheden die deze manier van werken zal creëren.

BEWEGING
Dansen! Springen! Spelen!
Kinderen zijn zo graag in beweging. En het is zo gezond voor geest en lichaam, het laat de zuurstof door je bloed stromen.
Als je lichaam in beweging is, nemen je hersenen leerstof beter op.
Zwemmen, turnen, dans: er is op die manier veel geleide beweging in het programma.
Maar er is meer: stel u eens voor om de tafels te leren door spelletjes te spelen op de speelplaats met de hele klas? Balspelen die je helpen optrekken en aftellen…
Vrije beweging is een must. Tijdens de pauzes zal er maximaal worden ingezet om iedereen te enthousiasmeren in beweging te blijven. Of na schooltijd nog snel samen een tikspelletje spelen?
Een school, letterlijk in beweging!

ECOLOGIE.
Deze pijler hoeft geen introductie.
De wereldbevolking is zich bewust van het effect van onze manier van leven op het milieu en de natuur. Het kapitalisme legt een zeer hoge en essentiële kostprijs op.
Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen aan dit thema? Hoe gaan we bewust met onze ecologische voetafdruk om?
Het komt er op aan om de kinderen, onze toekomst, mee te helpen stil te staan bij deze thematiek. Fairtrade, biologische oorsprong van grondstoffen, duurzaam materiaal, hoe kunnen we ons engageren en het ons eigen maken?
Bij de start van onze school zetten we dan ook onmiddellijk in op ons mobiliteitsplan. Samen met de fiets naar school, of te voet, is niet alleen gezond en in beweging zijn, maar zo kunnen we passanten stimuleren en aanzetten om hetzelfde te doen!
Uitstappen gebeuren met het openbaar vervoer. Met een bushalte naar het bos op 10 meter van de deur, en met het station en de andere buslijnen 500 meter verder, is het dan ook logisch dat van dat aanbod gebruik wordt gemaakt.
Gezonde voeding staat centraal. We willen ons optimaal focussen op fruit op school. Ook daarin kan je creatief zijn. Figuurtjes, salades, sappen, drogen, noem maar op!
Ouders, hou je vast… De kinderen gaan jullie heel wat alternatieven en veranderingen voorschotelen!

PARTICIPATIE
Kinderen:
Kinderen maken deel uit van de maatschappij. Ze zijn volwassenen in wording, en hebben een eigen, authentieke stem!
We zijn er van overtuigd dat zij volwaardig deel kunnen nemen aan het reilen en zeilen op school. De kinderraad is een volwaardige raad, waar beslissingen uit zullen voortvloeien.
Naast hun stem in de kinderraad, bepalen zij evenzeer mee over bepaalde projecten die op school zullen worden uitgewerkt.
De kinderen krijgen cultuurbeschouwing. Dit sluit nauw aan bij hoe we kinderen willen begeleiden op hun pad.
Ouders:
Je kind op de buurtschool is een hele ervaring. Als ouder nodigen we je graag uit om je stem te laten horen, en mee te participeren in de dagdagelijkse werking van de school.
Ieder heeft zijn talent, dat kan ingezet worden om de school te laten uitgroeien tot een volwaardige buurtschool.
De schoolraad en ouderraad biedt plaats aan pedagogische, maatschappelijk en geëngageerde denkers, terwijl de doeners zeker hun plekje kunnen vinden in één van de werkgroepen: groene vingers, klusjeshanden, een theatermaker die de schouders onder een project wil zetten, de bakker die zijn atelier openstelt, noem maar op!
Team:
Ons team is meer dan een lerarenkorps en ondersteunend personeel. Het team maakt de school, is verweven met onze pedagogie. Het is dan ook meer dan logisch dat ook zij participeren in hoe de school wordt bestuurd en geleid.
Buren:
Ook de buren kunnen een partner zijn. Tenslotte maken we deel uit van de wijk, en heeft onze komst ook op hen een bepaalde impact.
Door de handen in mekaar te slaan, willen we ons verweven met onze buren. Een opruimactie op straat, werken aan mobiliteit: het zijn slechts een paar puntjes die we gezamenlijk kunnen uitvoeren

SOCIAAL WEEFSEL.
St.-Rochus is één van de wijken waar het bevolkingsaantal het grootst is.
Met de hoogbouw die alsmaar opkomt, kleurt de wijk grijzer om grijzer, mensen kennen mekaar ook niet meer zo goed. Ondanks de toename van bewoners, zijn er vele handelaars die de deuren sluiten, en niet vervangen geraken door nieuwe uitbaters of een nieuw concept.
Wij gaan actief inzetten op de sociale cohesie.
Problematieken die leven in de wijk, kunnen mee door ons gedragen worden. We kunnen een platform zijn om samenwerking te ondersteunen, en adviezen te formuleren naar allerhande instanties.
Mobiliteit bijvoorbeeld, zwerfvuil, veiligheid, vereenzaming, allerhande maatschappelijke of economische thema’s, samen met de buurt kunnen we bruggen bouwen en iedereen met mekaar in verbinding brengen.