Banaba Internationale Samenwerking Noord Zuid 2.99

5 star(s) from 7 votes
Groeneweg 151
Heverlee, 3001
Belgium

About Banaba Internationale Samenwerking Noord Zuid

Banaba Internationale Samenwerking Noord Zuid Banaba Internationale Samenwerking Noord Zuid is a well known place listed as Education in Heverlee ,

Contact Details & Working Hours

Details

Heb je een bachelor – of masterdiploma behaald? Heb je een heel uitgesproken belangstelling voor mondiale- en Noord-Zuidvraagstukken en interculturaliteit? Wil je een concreet engagement aangaan in het Zuiden? Dan is deze Banaba iets voor jou!

Waar voor staat deze voortgezette opleiding?
Tijdens 8 intensieve voorbereidende lesweken, in september en oktober, verdiep je je in denkkaders over internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en globalisering, in de cultuur en religies van het Zuiden, in concepten van projectmanagement enz… En scherp je bovendien je interculturele-, zelfreflectie- en taalvaardigheden aan voor je vertrek naar één van onze partners in Afrika, Azië of Zuid-Amerika.

Je vertrekt begin november voor een periode van zes maanden naar een land in het Zuiden tijdens dewelke je een stage loopt bij één van onze projectpartners. Je gaat in deze organisaties een concreet engagement aan, maar het is het totale concept van wonen, leven én werken dat in deze opleiding centraal staat! Tijdens deze woon-, leef- en werkervaring integreer je de ‘theoretische en methodische kennis’ in de realiteit van een lokale gemeenschap.

Tijdens de opleiding combineer je aldus theoretische inzichten met een praktijkervaring in het Zuiden. Het Banabadiploma versterkt je interculturele en interdisciplinaire competenties en inzetbaarheid in organisaties die kansarmoede, duurzaamheid en multiculturaliteit ondersteunen.

Wie kan deelnemen aan deze Banaba?
Onze partners in het Zuiden zijn op zoek naar uiteenlopende profielen en bieden onder meer stageplaatsen aan voor bachelors in bedrijfsmanagement, ICT, verpleeg- en vroedkunde, voedings- en dieetkunde, sociaal werk, orthopedagogie, ergotherapie maar ook aan leraren, economen, chemici, journalisten… En daarnaast ook aan masters in de (bio- of landbouw) ingenieurswetenschappen, farmacie, (onderwijs)pedagogen, rechten of politieke en sociale wetenschappen etc. Om te werken rond diverse thema’s als kinderrechten, over gezondheidszorg, ecologie en duurzaamheid, gemeenschapsvorming en inheemse volkeren, tot mensen- en vrouwenrechten, onderwijs, solidaire economie, jongeren en welzijn en sociaal ondernemen.

Deze Banaba staat met andere woorden open voor afgestudeerden van bachelor– en master opleidingen vanuit uiteenlopende studiegebieden en is expliciet gericht op de versterking van hun loopbaanprofielen gericht op inzetbaarheid op een internationaliserende arbeidsmarkt. De opleiding gaat er van uit dat je in het Zuiden verder bouwt op je reeds verworven competenties en werkt aan je interculturele competenties.

Studenten die geïnteresseerd zijn dienen, na de infoavond, een gemotiveerde nota in en beargumenteren waarom ze willen deelnemen aan deze Banaba en naar welk type project hun voorkeur uitgaat. Dit gebeurt aan de hand van een KHLmotivatiesjabloon dat de student invult.

Op basis van:
- de kwaliteit en de diepgang van je motivatienota om aan de opleiding deel te nemen;
- je gegronde interesse in het thema internationale samenwerking,
- de beschikbaarheid en het aanbod aan stageplaatsen;
- de vraag naar bepaalde profielen;
- én de vereisten van stageplaatsen in het Zuiden (bv. vlot Spaans spreken, zelfstandig kunnen werken…)
selecteert de opleiding de beste kandidaten.

Wanneer start de Banaba?
De Banaba ISNZ start steeds op de eerste maandag van september. Voor het academiejaar 2014-2015 betekent dit dat we alle studenten verwachten op maandag 1 september 2014 voor hun eerste lesdag!

Geïnteresseerd?
Kom naar onze infoavond op woensdagavond 26 maart 2013 om 19u in het departement Sociale School Heverlee, Groeneweg 151, 3001 Heverlee. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze avond!
Neem ook een kijkje op https://icons.khleuven.be of stel je vragen aan jan.vanpassel@khleuven.be

Of kom langs op één van de infodagen van de KHLeuven (kijk op www.khleuven.be), je vindt er zeker een stand van de Banaba ISNZ!