Zajednica srpskih klubova u Beču 3.29

Wielandgasse 2
Vienna, 1100
Austria

About Zajednica srpskih klubova u Beču

Zajednica srpskih klubova u Beču Zajednica srpskih klubova u Beču is a well known place listed as Non-profit Organization in Vienna ,

Contact Details & Working Hours

Details



У Бечу већ више од 35 година постоје клубови и удружења која окупљају грађане српске националности. И на нивоу Аустрије, а у оквиру Савеза Срба у Аустрији, одвијају се бројне активности наших грађана, пре свега на спортском и културном плану.

У Заједници српских клубова у Бечу је укупно 10 удружења / клубова наших људи. Бројни садржаји, пре свега у области културе и спорта, привуку у току године преко 20.000 како наших, тако и аустријских грађана, као и грађана из других држава са подручја Западног Балкана. Поред Заједнице, и сами клубови су активни организујући књижевне вечери, изложбе, концерте и дискусије на одређене теме.

Заједница је члан Савеза Срба у Аустрији, кровне организације која окупља српске клубове из свих аустријских покрајина. На нивоу Аустрије постоје и четири велике заједничке манифестације: Видовдански спортски сусрети, Смотра културно-уметничког стваралаштва, Фолклоријада и двојезични Квиз знања српске деце, а наша Заједница је много пута успешно организовала ове манифестације.

Заједница српских клубова у Бечу, која је регистрована и ради према аустријским законима, је носилац културних активности међу Србима који овде живе и раде. Значајна пажња се поклања сарадњи са матичном земљом, тако да су у последњих неколико година, захваљујући доброј сарадњи са Министарств за културу и Министарством за дијаспору Србије, организована бројна гостовања позоришта из више градова Србије у Бечу, пре свега из Београда, али и из Новог Сада, Кикинде, Крушевца, Бања Луке итд. Неке представе су, када је то финансијски и технички било могуће, биле са преводом на немачки језик, тако да су били присутни и Аустријанци, чиме је дат допринос афирмацији наше културе у овој средини.

Многе од горе наведених манифестација су у доброј мери помогнуте од институција града Беча и неких савезних институција, као што су Радничка комора Аустрије и Савез синдиката Аустрија, са којим Заједница има добре односе.

Заједница се такође труди, да у контактима са носиоцима политичког одлучивања, и то како на нивоу Аустрије, тако и на нивоу Беча, указује на питања везана за боравак и интеграцију миграната, а посебно грађана српске националности, односно српског порекла, у циљу побољшавања њиховог статуса и једнакости шанси у разним областима, посебно кад је реч о припадницима друге и треће генерације миграната, тј. наше деце и омладине, као и очувања њиховог националног и културног идентитета.